JAZZALARM 2024

Ælvespeilet

3. mai 2024
18:00 –
23:59

Grenland jazzforum har samlet regionale toppmusikere, samt mange av de hotteste bandene jazznorge har å by på for feiring i Porsgrunns storstue! Spesielt fornøyde er de med å ha samlet den fantastisk gjengen “Sky Music”, som hedrer Terje Rypdal i egne tolkninger. Med Audun Kleive på plass som mentor på årets jazz- workshop, som involverer medvirkning av elever fra Skien videregående skole, inviterer klubben til jazz alarm 2024!

Fredag

Workshop m Audun Kleive. 

Audun Kleive holder denne våren workshop med elever fra musikklinja på Skien videregående. Workshopbandet åpner Jazzalarm med en konsert der vi får høre hva de har kommet fram til!
Kleive er en norsk trommeslager, perkusjonist, arrangør og komponist. Kleive hadde tidlig opptredener i hjembyen Skien, der han blant annet samarbeidet med Guttorm Guttormsen, før han senere fortsatte studiene ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Han er kjent fra musikalske prosjekter som Lotus, Oslo 13, AHA/Extended Nose, Terje Rypdals Chasers, Jan Gunnar Hoff, Jon Balkes Magnetic North Orchestra, Marilyn Mazur og Bugge Wesseltoft, Jøklaba, Scheen jazzorkester og mange andre. I tillegg har han gitt ut flere plater I eget navn.

Klakegg Guttormsen Renvåg

Rune Klakegg – piano, Guttorm Guttormsen – klarinett, Jan Olav Renvåg – kontrabass.

Gamle venner spiller sammen på nye måter. Pianisten Rune Klakegg har tatt initiativet til denne utsøkte trioen, der Guttorm Guttormsen spiller sitt første instrument, klarinett, og Jan Olav sin elskede kontrabass i et repertoar av Rune Klakeggs komposisjoner. En trio med denne besetningen er ikke så vanlig, og noe av inspirasjonen er hentet fra Jimmy Giuffres legendariske trio på tidlig 60-tall med Paul Bley og Steve Swallow. Musikalsk sett en del straightere enn dette,  lyrisk, melodisk, litt meditativt – men også morsomt og svingende. Og formatet får fram lekenheten i samspillet mellom disse tre, som kjenner hverandre godt fra mange forskjellige musikalske sammenhenger.
Rune Klakegg har satt sitt preg på norsk jazz siden slutten av 70-tallet. De siste 15 årene tilbake i sin barndoms by Skien, der han bl.a. har vært sentral i Scheen Jazzorkester og kvartetten Lush Life -sammen med Jan Olav Renvåg, en ytterst allsidig og virtuos bassist som nå også har sin base i Skien. Guttorm Guttormsen kom til Skien fra Mo i Rana på tidlig 70-tall, og hadde stor suksess med sin kvartett som reiste land og strand rundt. Samarbeidet med Rune Klakegg startet allerede den gangen. Svært aktiv som teaterkomponist, og også en viktig mann i Scheen Jazzorkester. Og nå altså disse tre i inspirert samspill. Veteraner, kanskje, men alltid entusiaster.

Torun Eriksen

Torun Eriksen – vokal, Kjetil Dalland – bass, Alessandra Basso – keyboards, Atle Nymo – saksofon.

Med sin nye plate “Fastlandet”  går Torun Eriksen nye veier og gjør det meste for første gang: Tekstene er norske; formatet kvartett; lydlandskapet elektroakustisk; og musikken improvisert og gjennomkomponert side om side, lag på lag og samtidig. Mangeårig musikalsk makker og bassist Kjetil Dalland er vekslende anker og fridykker med sitt særegne, utforskende spill. Italienske Alessandra Bossa på flygel og live-electronics utvider paletten sonisk og i tid og rom – det ene øyeblikket dvelende, det neste virvlende virtuost. Gjest Atle Nymo gir albumet en fjerde dimensjon medvarme og skinnende klarinetter. Eriksens stemme leder veien innover, over og gjennom fastlandsterrenget — Fastlandet er historier om å miste. Men også om å ta vare på det man har mens man har det: livet, hverandre, øyeblikket. Viktigere enn noe, og likevel så utrolig vanskelig for oss. Fastlandet er forsøk på å lage et sted å være her og nå. Fastlandet er hennes syvende soloutgivelse . utgivelsen, planlagt utgitt mars 2024, er rykende fersk når vi får gleden av å oppleve bandet under “Jazzalarm 2024”.

Bushman`s revenge

Even Helte Hermansen (gitar) Rune Nergaard (bass) Gard Nilssen (trommer).

Med en fot i rockeverdenen og en i jazzverdenen er Bushman’s Revenge et av Norges mest hardtslående og interessante band. Denne unge og ekstremt spennende trioen blander energien fra rock med friheten fra jazz på oppfinnsomt og oppløftende vis. UK-magasinet Jazzwise kalte deres forrige album «insanely good» og sammenlignet dem med Jeff Beck med Elvin Jones på trommer. Det er mulig å finne flere referanser i musikken deres, men ganske vanskelig å navngi andre grupper de faktisk høres ut som. Hvis du liker Jimi Hendrix, King Crimson’s Red periode, Albert Ayler, Coltrane og tung elektrisk jazz, er det svært sannsynlig at du vil finne mye å utforske her også. Det er unødvendig å si at vi sterkt anbefaler denne flotte trioen!

– «Hver hardrockplate burde være så eksplosiv som denne. Entusiastisk anbefalt, selvfølgelig.» – Stereophile Magazine, USA (månedens plate)
– «Høres ut som Jeff Beck støttet av Elvin Jones.» – Jazzwise, Storbritannia
– «Bassist Rune Nergaard og trommeslager Gard Nilssen følger Hermansens impulser som om Jitterbug var en Marshall-amp-versjon av John Coltranes Interstellar Space.» – David Fricke, Rolling Stone Magazine, USA
– «En absolutt eksplosjon som garantert vil blåse bort eventuelle gjenværende vinterstøv.» – Rock-a-Rolla Magazine, Storbritannia.

Ánnásuolo – Nysamisk musikk

Inger Johanne Oskal, vokal, John-Kåre Hansen, gitar og vokal, Eirik Fjelde, keyboards, Svein Schultz, bass, Jonas Karlsen, trommer.

Den samiske gruppa Ánnásuolo beveger seg stilmessig i landskapet til jazz, world-music, pop og elektronisk musikk. Bandet har utgitt to kritikerroste plater med melodiske og stemningsfulle låter. Musikken tar publikum med fra viddas rolige og kalde stemninger til varme og groovy rytmer. I møte mellom et moderne uttrykk og den tradisjonelle, samiske musikken og den samiske poesien, oppstår det nysamiske.

LØRDAG

Victoria jazzband

Kalle Seip (trompet), Jørn Johannessen (trombone), Ragnar Sør Olsen (gitar/banjo), Tord Samdal (bass), Truls Ingebretsen (trommer) – og Guttorm Guttormsen (klarinett)
Victoria Jazzband Kalle Seip (trompet), Jørn Johannessen (trombone), Ragnar Sør Olsen (gitar/banjo), Tord Samdal (bass), Truls Ingebretsen (trommer) – og Guttorm Guttormsen (klarinett).

Etter 23 års pause har Victoria gjenoppstått. Bandet var på 80-tallet nærmest å regne for husband i Ibsenhuset, med både øvelser og konserter på Kafé Henrik. Dagens besetning er den originale.

Jonas cambien`s Macu Conu

Sigen Emmeluth – saxofoner, Andreas Wildhagen – trommer Ingebrigt Håker Flaten – kontrabass, Jonas Cambien – piano og komposisjoner.

Jonas Cambien (f.1985) er en belgisk/norsk pianist, komponist og improvisator aktiv innen jazz, improvisert og samtidsmusikk. Dette er Jonas Cambien’s nye band. Cambien har imponert tidligere som bandleder og komponist med Jonas Cambien Trio. I hans nye band Maca Conu har han med seg Andreas Wildhagen på trommer, Ingebrigt Håker Flaten på kontrabass og Signe Emmeluth på saxofon. Cambien har en unik tilnærming til komposisjon og improvisasjon. Med bakgrunn innen klassisk og samtidsmusikk, men like mye et barn av Oslos frijazz- og improvisert musikkmiljø, glir Cambiens pianostil sømløst fra Ligeti til Cecil Taylor, mens han skaper sitt eget språk på veien. Et språk som er like utfordrende som innbydende, med fengende melodier og deilige skakke grooves, en god dose rå frijazzenergi og delikat samtidsmusikk. Når Cambiens komposisjoner spilles av noen av de fineste jazzmusikere i Norge i dag, lover det fyrverkeri. Album kommer på det portugisiske labelet Clean Feed i januar 2024.

Eivind Aarset

Erland Dahlen – trommer, Wetle Holte – trommer, Audun Erlien – bass, Eivind
Aarset – gitar og elektronikk..

Eivind Aarset er en av disse sjeldne musikerne som har klart å skape sitt helt egne og umiskjennelige uttrykk. Vi kan forvente en konsertopplevelse preget av lydhør dynamikk som spenner fra de sarteste toner til den mest brutale gitarøs.  Aarset er ikke bare en virtuos musiker, men også en lyttekunstner som tilpasser seg musikkens behov uten å dominere overdrevet. Trangen til å utforske nye musikalske retninger har ført ham til samarbeid med storheter som Jon Hassel og Laurie Anderson, og tre tiår med en imponerende egenproduksjon, i tillegg til medvirkning på flere sentrale utgivelser i nyere norsk jazz, for eksempel Nils Petter Molværs «Khmer». Aarsets foreløpig siste plate, «Phantasmagoria or a Different kind of journey» kom i 2021. Vi ønsker deg velkommen til å uforske Aarset sine maleriske lydlandskaper på “Jazzalarm”!

SKY MUSIC

Terje Rypdal Tribute: Hedvig Mollestad – gitar, Even Helte Hermansen – gitar, Ståle Storløkken – orgel/synth, Ingebrigt Håker Flaten – bass, Gard Nilsen – trommer.

Gjør deg klar for en musikalsk feiring som tar deg med på en reise gjennom Terje Rypdals ikoniske verker! Terje Rypdal har satt dype spor i norsk musikkhistorie, men Rypdal’s innflytelse har strukket seg langt utenfor landegrensene. Et artig eksempel fra hans tidlige karriere er funnet av et godt spilt eksemplar av “Get dreamy” av bandet “The Dream” I platesamlingen til Jimi Hendrix. Denne kvelden ærer vi hans arv. Som stilskaper, ECM-ikon og inspirasjon for generasjoner av musikere. SKY MUSIC-bandet, bestående av noen av de fremste musikerne fra sin generasjon, samles på scenen for å gi deg en kveld med ren magi. Opplev energien og lidenskapen når SKY MUSIC-bandet, kjernen i det anerkjente hyllestprosjektet, tar deg med på en reise gjennom Rypdals mest minneverdige komposisjoner. Denne gruppen av musikere, dypt forankret i norsk musikkliv, er ikke bare klare, men også ekstremt spillesugne.